044 0423 788 hn@nuco.fi

Helinä Nurmenniemi

Löysin mielin kohti lomaa

Luonto loistossaan, värien kirkkautta, syreenien tuoksua, sääskien ininää, valoa ja lämpöä. Juhannus ovella ja loma alkaa vihdoinkin – monelle niin hieno hetki. Loman viettoon liittyy paljon toiveita, mutta myös huolia työroolista irtaantumisesta. Osa lähtee matkoille, osa menee mökille ja osa suree jo loman loppumista ennekuin se on alkanutkaan.

Työroolista irtaantuminen on yksilöllistä. Keskeistä kuitenkin on rauhan tilan saavuttaminen ja työstressistä palautuminen. Lomalla kannattaa tehdä sellaista mistä pitää; opetella uusi taito, välttää sähköpostin lukemista ja olla itselle rehellinen. Kiireiseen arkeen kannattaa sisällyttää sopiva määrä luovuutta ja joutenoloa. Toisille taas siirtyminen olemisen tilasta tekemisen tilaan auttaa rentoutumaan.

Yksi tapa työhuolista irtaantumiseen on hyödyntää aisteja. Aistit mahdollistavat tässä hetkessä olemisen. Kun ihminen näkee, kuulee, haistaa ja maistaa, samalla hän aistii oman elävyytensä. Kävellessä näet luonnon kauneuden, tunnet hiekan narinan jalkojesi alla, kuulet linnun laulun ja elämisen äänet.

Kuuntele sateen ropinaa, tuulen ulvontaa ja ukkosen jyrinää. Kulje metsässä, nuuski metsän ja luonnon tuoksuja. Silitä lemmikkiäsi, nauti veden kosketuksesta ja uimisesta. Kosketus hellii aivojasi, vähentää ahdistusta, parantaa mielialaa ja rauhoittaa kehoa. Tutkijoiden mukaan monelle ihmiselle rakkain ääni on veden äänet; puron solina ja laineiden liplatus. Kun heität vettä kiukaalle, kuuntele kiukaan suhinaa.

Luonto vaikuttaa tunnelmaan. Vuorenhuipulla tunnelma on erilainen kuin synkässä metsässä tai purjeveneessä aavalla merellä. Vuorelta katsottuna kaikki näyttää minikoolta, samoin asiat saavat uuden perspektiivin.

Aistit liittävät meidät maailmaan. Irti päästäminen on havahtumista, toisin tekemistä ja ajan antamista itselle. Se on tunteiden tunnistamista ja omien arvojen mukaista elämää – aitona itsenä olemista.

Hyvää lomaa kaikille!

Kaikki blogitekstit