044 0423 788 hn@nuco.fi

Helinä Nurmenniemi

Työn kompleksisuudesta onkin hyvä jatkaa tunteiden säätelyyn. Loukkaantumisiin liittyvät tunteet ovat työpäivässä läsnä ja vaikuttavat monella tapaa ihmisten ja tiimien toimintaan.  Työyhteisössä havaintomme pohjalta tehdyt tulkinnat vaikuttavat oleellisesti tunnereaktioihimme. Elämän aikana kertyneet henkilökohtaiset olettamuksemme ja uskomuksemme tunnetiloihin sekoittuessa kuluttavat voimavarojamme. Tunteiden tulkintaan liittyviin viesteihin ei kannata luottaa ainoana totuutena. Tulkintavirheitä tapahtuu jatkuvasti ja ne voivat johtaa pitkäkestoisiin konflikteihin. Ajatuksia kannattaa havainnoida, ajatukset menevät ja tulevat. Loukkaantumisten yhteydessä kannattaa tarkistaa tosiasioita esim. kysymällä: Mitä sinä tarkoitit tuolla?  Toisaalta voit kysyä jonkin toisen henkilön tulkintaa asiasta tai tulkita itse asiaa eri näkökulmista. Hyvä on myös arvioida, kuinka usein joudut tällaiseen tilanteeseen. Tunnetilojen vallatessa kahdenkeskisessä keskustelussa kannattaa  ottaa aikalisä,  vaikkapa  kahvitauko ja palata asiaan myöhemmin.

Hyväksyvä suhtautuminen tunteisiin

Tuskallisia tunnereaktioita helpottaa, jos niihin suhtautuu hyväksyvästi. Tämä tarkoittaa omille tunteille altistumista.  Hyväksymistä helpottaa, kun harjoittelee tunteiden tunnistamista. Hyväksyntä tarkoittaa sitä, että näet maailman realistisesti, juuri sellaisena kuin se näyttäytyy. Hyväksyntä on  filosofinen elämän asenne, halu kohdata vaikeudet sellaisena kuin ne eteen tulevat,  mitään kokemusta antamatta pois ja mitään siihen lisäämättä. Se on halukkuutta olla epämukavan tunteen kanssa ja kokea kehollisia tunteita.  Näin vahvistuu tunnekokemuksiin liittyvä immuniteetti.

Tunteelle vastakkainen toiminta

Jos tunnetila yllyttää toimimaan haitallisella tavalla, tehokas tapa on toimia tunteelle vastakkaisella tavalla. Tunteet,  jotka yllyttävät haitalliseen toimintaan, ovat ylimitoitettu häpeä, virheellinen syyllisyys, ylimitoitettu vihaisuus tai pelko. Vastakkaisella tavalla toimiminen edellyttää tunteen tunnistamista, nimeämistä ja hyväksymistä.

Vastakkaisen toiminnan vaiheet:

Tunnista ja nimeä ongelmia aiheuttava tunne.

Hyväksy tunne, älä yritä välttää sitä.

Tunnista tunteen aiheuttama toimintayllyke

a.     häpeä > piiloutuminen

b.     syyllisyys > anteeksipyytely, hyvittely

c.     viha > hyökkääminen

d.     pelko > pakeneminen tai jähmettyminen

Suunnittele yllykkeelle vastakkainen toiminta:

a.     asento

b.     ilmeet, eleet

c.     sanat, äänensävy

d.     näkyvä toiminta

Toteuta toiminta – uudestaan ja uudestaan, niin kauan, että tunne muuttuu.

Anti -syyllisyys asento

Jos tunnet toistuvasta syyllisyyden tunteesta,  totea itseksesi  hyväksyvästi: ”Nyt tunnen syyllisyyttä. Anna syyllisyyden tuntua.” Syyllisyyden tunne alkaa tässä vaiheessa vähenemään. Seuraavaksi harjoittele anti – syyllisyys – asentoa. Seiso selkä suorassa, hartiat takana ja leuka suorassa.  Harjoittele katsomaan kumppaniasia suoraan silmiin ja tarvittaessa vastaile odotettavissa oleviin kysymyksiin kovalla äänellä.

 

Aistit apuna

Kun avaamme aistimme, löydämme sielun ja mielen yhteyden.  Jos sisälläsi on rauhattomuutta voit hyödyntää aistikokemuksia. Aistit ovat portti maailmaan.  Tarvitsemme avoimia aisteja voidaksemme hyvin  ja tunteaksemme olevamme elossa. Kun ihminen näkee, kuulee, haistaa ja maistaa,  samalla  hän aistii oman elävyytensä.  Hajuaisti on meidän kulttuurissa laiminlyödyin aisti. Idässä suitsukkeet, kukat ja hajuvedet tuoksuvat kaikkialla. Hajuaisti on eloisin aistimme ja se voi muuttaa silmänräpäyksessä mielialaa. Itselläni on tapana raskaan työpäivän jälkeen käydä suihkussa ja valita päivään sopiva tuoksu. Tuoksuilla on vahva yhteys muistoihin ja tunteisiin. Tuttu tuoksu vie meidät hetkessä aikamatkalle merkityksellisiin asioihin. Tutkijoiden mukaan monelle ihmiselle rakkain ääni on veden ääni; puron solina ja laineiden liplatus. Kävellessäni hiekkatiellä kuulen hiekan narinan jalkojeni alla, kun heitän vettä kiukaalle, kuulen kiukaan suhinan. Aistit liittävät meidät maailmaan.

Seuraavassa vinkkejä aistien hyödyntämiseen. Etsi netistä kuvia, jotka rauhoittavat sinua. Kerää itsellesi puhelimeen rauhoittumismusiikkia, kuuntele luonnon ääniä, sateen ropinaa, tuulen ulvontaa. Kulje metsässä ja nuuski metsän tuoksuja tai osta ruusuja maljakkoon, laita yöksi mielituoksua. Syö lempiruokaa. Tuntoaistia voit harjaannuttaa silittämällä lemmikkiäsi, hankkimalla mielituoliin lampaantalja ja käymällä kylvyssä. Luonto vaikuttaa aistimuksiimme. Tunnelma ja mieliala vuorenhuipulla ovat erilaisia kuin synkässä metsässä tai purjeveneessä aavalla merellä. Vuorelta katsottuna kaikki näyttää minikoolta, samoin asiat saavat uuden perspektiivin. Anteeksi pyytäminen on paikallaan, silloin jos on aiheuttanut harmia tai vahinkoa toisille ihmisille. Älä pyytele turhaan anteeksi asioita. Kenenkään itsearvostukselle ei tee hyvää pyytää anteeksi omia tarpeita, mielipiteitä ja tunteita.

 

Lähteet:

Sadeniemi Minna ym., 2019.  Viisas mieli. Opas tunnesäätelyvaikeuksista kärsiville. Duodecim

Mustavuori Jaana – Mirjami, 2014.  Aistit auki. Anna elämän koskettaa. Basam Books

 

 

 

 

 

 

Kaikki blogitekstit